A többszörös Borászok Borásza döntős és Év Bortermelője-jelölt Ipacs-Szabó István az SZBKI főborásza, aki friss innovációkkal ad új lendületet a hagyományaira méltán büszke intézetnek. A termelők és a kutatás közötti szorosabb együttműködést kívánja megvalósítani, melybe bevonja a fiatal, feltörekvő borászokat ugyanúgy, mint a szakma nagy öregjeit. Egyik célja, hogy a szőlőtermesztési-borkészítési oldalon felmerülő kihívások hatékony és szakszerű megoldására találjanak a kutatóintézet általi javaslatot, segítséget, megoldást. Találkozási és szellemi pontot kíván létesíteni, amely nyitva áll a termelők előtt és a felmerülő kérdéseket megvitatva, választ tud adni arra. Ezen túlmenően a kutatóintézet által készített, tavaly ősz óta Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven forgalomba hozott borok határozottabb marketing tevékenysége és piaci jelenléte is törekvései között szerepel. Ipacs-Szabó István kecskeméti származású, a gyöngyösi főiskolán tanulta a szakmát, majd Kaliforniában képezte magát tovább. Ott érte a meghívás a Vylyan alapítója, Debreczeni Pál részéről, aki a semmiből az ország a borvidék második legnagyobb területtel rendelkező borászatát hozta létre. 1999-től dolgozott a zsúfolt borvidék ékkövénél 22 éven át. 2021-ben hozta meg a döntést, hogy a 160 hektáros birtokból kilép és a saját, illetve a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet birtokát gazdagítja tudásával, tapasztalatával.